CHOVANECSPORT.cz

Vypadá to, že by mě trenér mohl mít rád, říká Matěj Vydra

Trenérských změn zažil Matěj Vydra až dost. Ale tentokrát by mohla dopadnout v jeho prospěch. Zatímco předchůdce Steve McClaren jej stavěl na pozici hrotového útočníka, která mu tolik nesedí, nový kouč Derby County Gary Rowett ho zařadil pod hrot. Tam, kde to má český reprezentant rád. A Matějova forma jde nahoru.

V obou zápasech pod novým šéfem lavičky se čtyřiadvacetiletý útočník prosadil, nejprve v derby proti Nottinghamu (2:2), v pátek zařídil domácí vítězství proti QPR (1:0). „Trenér ví, jaká je moje pozice (na desítce pod hrotem). Křídlo můžu hrát taky, ale když mě někdo na hrot, sám tam být nemůžu. Je lepší, pokud mám před sebou silového útočníka, který bude vyhrávat souboje a hlavy,“ říká Matěj. Velmi si pochvaluje i volnost, kterou od Rowetta ofenzivní hráči dostávají směrem dopředu. Dozadu si pochopitelně musí plnit své povinnosti.

„Trenér chce hrát přímočarý fotbal, což bylo znát už v těch prvních dvou utkáních. Jsme rychlostní typy, takže nám to vyhovuje, zlepšili jsme se. Jsou tady stejní hráči, ale najednou to jde. Všichni jsou spokojení,“ říká o atmosféře v kabině od změny, která přišla v polovině března po vysoké porážce na hřišti Brightonu.

Rowett s Matějem ještě osobně nehovořil, ale i tak z něj cítí chotěbořský rodák důvěru. „Během tréninků i zápasů se mě snaží povzbudit, radí mi, kde stát, jak si vybrat lepší pozici. Z očí do očí jsme se nebavili, ale z toho, co říkal do novin, tak určitě ví, jaký typ hráče jsem, což mě dostává do větší pohody,“ pochvaluje si.

V Anglii už zažil celou řadu změn na lavičce. A většinou pro něj nebyly ideální, protože trenéři, kteří si jej přivedli do klubu a chtěli na něj sázet, museli odejít. „Tahle změna mi nevadí, protože to vypadá, že by mě trenér mohl mít rád.“

A obliba českého útočníka roste i mezi fanoušky, kteří po rekordním transferu očekávaly góly, ty se však dostavily až s příchodem jara. „Na Twitteru se začínají objevovat pozitivní zprávy. Po poslední utkání fanoušci zpívali i nějakou písničku. Zažil jsem v téhle sezoně pád, trvalo mi pět měsíců (mezi druhým a třetím gólem), než jsem se zase trefil. Bylo to náročné na psychiku. Doufejme, že se to mění k lepšímu,“ přeje si Matěj Vydra.

Už dnes večer může potvrdit zlepšenou formu, jeho Derby hostí v důležitém zápase Fulham. Pokud „Rams“ zvítězí, přiblíží se k příčkám zajišťující play off. „Vím, že v novinách se to řeší. S blížícím se koncem ligy může u týmů, které se celou sezonu pohybují okolo play off, narůstat nervozita. Naopak my nemáme co ztratit. Říkal jsem Ikechimu Anyovi, že pokud bychom se dostali do šestky, tak věřím, že bychom pak dokázali postoupit i do Premier League.“

Dnešní duel hodně napoví, protože po něm už zbývá jen šest kol.