CHOVANECSPORT.cz

Matěj Vydra má v Derby nového kouče, přichází Gary Rowett

Už druhou trenérskou změnu v sezoně zažívá Matěj Vydra. Odvolaného Steva McClarena nahrazuje Gary Rowett, který podepsal smlouvu do června 2019. Pro českého reprezentanta to může být pozitivní změna, jeho nový kouč rád používá rozestavení 4-4-2.

Když Matěj v létě přestoupil z Watfordu do Derby, bylo to na přání trenéra Nigela Pearsona, který preferoval systém se dvěma útočníky. To samé platí o českém útočníkovi. Jenže kouč v průběhu podzimu skončil a do klubu se vrátil Steve McClaren, který změnil styl na 4-3-3 s typickým forvardem uprostřed a dvěma křídly.

Navíc se „beranům“ v úvodu angažmá bývalého kouče anglického národního týmu dařilo, i proto se Matěj objevoval v základní sestavě stále méně. Od ledna však na Derby dolehla krize a ze čtrnácti posledních zápasů vyhráli „Rams“ jen tři. K jednomu (s Barnsley) přispěl asistencí i čtyřiadvacetiletý útočník, což byl zápas, v němž se vrátil do základu a v něm zůstal i následující dva duely. V tom posledním sice patřil mezi aktivnější hráče Derby, ovšem po porážce na Brightonu (0:3) došla vedení trpělivost a McClarena odvolalo.

Hned druhý den se dohodlo s Garym Rowettem. Třiačtyřicetiletý trenér si v Championship vysloužil velmi dobrou pověst, s Birminghamem City se pohyboval okolo šestého místa, než byl v polovině prosince překvapivě odvolán. Mimochodem jeho bývalý klub nyní figuruje na 17. příčce! Nadějí pro Matějovo větší vytížení je, že Rowett v předchozím působišti používal i rozestavení 4-4-2, které mu vyhovuje.

Hned na úvod projde ostrou zkouškou. „Berany“ v sobotu čeká vyhrocené derby s Nottinghamem Forest.