CHOVANECSPORT.cz

David Lafata oznámil konec své kariéry

Nejlepší střelec samostatné nejvyšší soutěže David Lafata se už v příští ligové sezoně na trávnících neobjeví. Ve středu totiž oznámil, že po dohrání tohoto ročníku uzavře svou úspěšnou kariéru.

„Chtěl bych ukončit všechny spekulace, po sezoně ukončím svoji profesionální kariéru,“ uvedl Lafata na stránkách Sparty. „Čekají nás tři důležité zápasy, které naposledy prožiju jako hráč Sparty, a při tom domácím s Olomoucí bych se chtěl rozloučit se Spartou a všemi fanoušky.“ Duel s Hanáky se bude hrát v sobotu 19. května.

David se rozhodl pro fotbalový důchod, ačkoliv měl nabídky. Ať už ze Sparty, třebaže by se jeho vytíženost velmi pravděpodobně snížila, nebo z Jablonce, který se velmi pravděpodobně dostane do (kvalifikace) evropských pohárů. „Trenér Petr Rada, s nímž mám nadstandardní vztah, by mne také vzal, i když mi bude v září sedmatřicet. Ale to je pro mne daleko a ve Spartě mi připadalo nedůstojné jen paběrkovat. Rozhodl jsem se proto po této sezoně skončit. Loučit se ve Spartě je důstojné,“ uvedl David Lafata pro sport.cz.
Do historie české ligy vstoupí jako její nejlepší střelec. K dnešnímu dni nastřílel ve 415 zápasech 198 branek. Šestkrát se stal nejlepším ligových kanonýrem. V průběhu kariéry působil v Českých Budějovicích, Jihlavě, Jablonci a Spartě. Zahraniční angažmá si vyzkoušel v Austrii Vídeň a řeckém Xanthi.

Na fotbale určitě nezanevře, od léta jej bude hrát pro radost v Olešníku, odkud pochází.