CHOVANECSPORT.cz

Hertha selhala, teď musí fandit Dortmundu. Genk jde dál

Hodně hořký konec sezony zažila Hertha Berlín. V posledním kole jí stačila domácí remíza s Leverkusenem k páté příčce. Jenže místo toho utrpěla potupný debakl 2:6, čímž se jí vzdálil přímý postup do základní části Evropské ligy.

Právě umístění do pátého místa Hertě zaručovalo místo ve skupině bez hrozby letní kvalifikace. Jenže v duelu s Leverkusenem šlo od začátku všechno špatně a první poločas prohrála 0:3. I když se po změně stran trochu zvedla, hosté navýšili své vedení z penalty (po Vláďově faulu). Domácím se podařilo výsledek mírně zkorigovat, ale nakonec se neuchránili od debaklu. Mimochodem berlínský klub inkasoval v posledních dvou duelech na vlastním stadionu deset gólů, což je víc než v předchozích v patnácti zápasech (9)!

Porážka a výhra konkurenčního 1. FC Köln nad Mainzem znamenaly, že se kolínský klub díky lepšímu skóre dostal v tabulce na pátou příčku, která zajišťuje start v základní fázi Evropské ligy. Na Herthu zbylo 3. předkolo. Ovšem ještě jí může vylepšit náladu Borussia Dortmund, pokud v sobotu porazí ve finále Německého poháru Frankfurt. V tom případě by zůstalo jedno místo ve skupině volné (Dortmund se kvalifikoval do Ligy mistrů) a připadlo by právě na Herthu.

Svou naději živí i Genk a Jakub Brabec (o víkendu nenastoupil), který s přehledem vyhrál svou skupinu B play off EL. V sobotu se utká s vítězem ,áčka‘ – Sint Truidense. Úspěšnější z tohoto souboje vyzve Oostende v boji o start v kvalifikaci příštího ročníku Evropské ligy