CHOVANECSPORT.cz

ROZHOVOR: Vláďa Darida je zpátky! Po zranění kotníku začíná trénovat s týmem

Týdny, kdy pořádně nemohl kopnout do balónu, jsou pryč. Záložník Herthy Berlín a české reprezentace Vladimír Darida doléčil zranění kotníku, který mu 19. září operovali. Od dnešního dne začíná znovu trénovat s týmem, a když vše půjde hladce, mohl by být v nominaci na sobotní zápas, který Hertha hraje v Augsburgu! Více v rozhovoru.

Můžeš popsat, co všechno jsi musel zvládnout, než jsi dostal svolení k tréninku s týmem?
Po operaci jsem byl tři dny v nemocnici a týden po propuštění jsem začal s rehabilitací. Na jedné klinice jsem každý den dopoledne absolvoval nejrůznější terapie včetně lymfodrenáže a elektroléčby. Už pár dní po operaci jsem začal posilovat alespoň horní část těla, abych ztratil co nejmíň kondice. Navíc jsem každý večer chodil ještě na stadión k našemu fyzioterapeutovi. Takhle to probíhalo skoro každý den.

Kdy jsi začal trénovat na hřišti?
Od 7. listopadu jsem se začal chystat venku s kondičním trenérem. Zkoušel jsem přihrávky, střely a koncem týdne jsem do míče začal kopat i levačkou, kterou jsem měl zraněnou. Všechno naštěstí probíhalo bez problémů a dohodli jsme se, že to můžu zkusit naplno s týmem.

Jak jsi snášel dobu, kdy jsi pořádně nemohl dělat nic?
Vůbec to nebylo příjemné. Stalo se mi to prakticky na začátku sezóny. Nečekal jsem, že to bude tak vážné. Když mi lékaři řekli, že je nezbytná operace, protože vazy v kotníku byly přetržené, dost mě to vzalo. Je frustrující koukat na ty zápasy v televizi nebo z tribuny bez šance do nich zasáhnout.

Teď už jsi konečně v pořádku. Tušíš, kdy bys znovu mohl hrát zápas?
Uvidíme, jak dopadnou tréninky s týmem. Budu rád, když to zvládnu naplno bez úlev a noha nebude bolet. Bylo by skvělé odjet už do Augsburgu a zahrát si třeba jen pár minut.

Hertha na podzim šlape, ztrácíte jen čtyři body na první místo. Co na to říkáš?
Jsem rád, že to týmu tak jde, ale strašně mě mrzí, že jsem nemohl být jeho součástí v těch zápasech. Co se týče výkonů, tak jsme zase našli cestu, po které jsme šli vloni na podzim a na jaře jsme z ní trochu sešli. Vrátili jsme se k našemu poctivému fotbalu a je vidět, že to přináší úspěchy.

V Německu jsou šokem výkony nováčka z Lipska, který má na druhém místě stejně bodů jako Bayern. Kde se to v tomhle týmu vzalo?
Vědělo se, že mají hned po postupu do první ligy velké ambice. Klub vlastní firma Red Bull a mají spoustu peněz. Už do druhé ligy kupovali jednoho útočníka za 8 miliónů eur, což si nedovolí ani řada klubů v nejvyšší soutěži. Mají skvěle poskládaný tým. Hrají nátlakový fotbal a všichni do toho systému zapadají. U nich už se nedá mluvit o nějaké nováčkovské euforii. To, že v deseti kolech ještě nepoznali hořkost porážky, není náhoda. Ukázali, že je to velmi silný soupeř a všichni s nimi musí počítat.

Naopak Bayern letos zatím není tak dominantní a bundesliga je rázem zajímavější.
Lidi si to určitě víc užívají a i pro nás je daleko lepší, že je víc týmů ve hře. Bývaly sezóny, kdy bylo po podzimu prakticky rozhodnuto a hrálo se vlastně jen o druhé místo.

V reprezentaci jsi přišel kvůli zranění o tři zápasy. Jak jsi sledoval počínání svých spoluhráčů?
Zmeškal jsem Německo, Ázerbájdžán a teď Norsko. Mrzelo mě hodně, že jsem u toho nemohlo být. V Německu jsem se byl osobně podívat. Hrálo se v Hamburku, který je kousek, a z klubu mi to povolili. Ostatní zápasy jsem viděl v televizi. Jsem moc rád, že kluci teď zvládli důležitý zápas s Norskem. Pořád máme o co hrát a doufám, že nás tahle výhra nakopne.