CHOVANECSPORT.cz

Jakub Brabec: Věřím, že formu z pohárů přeneseme i do belgické ligy

V Evropské lize je zatím Genk s Jakubem Brabcem nejlepším týmem skupiny F. Belgický klub naposledy porazil 2:0 Bilbao a Jakub k tomu přispěl svým prvním gólem v dresu Genku. V belgické lize to však zatím Genku nejde podle představ. „Věřím, že se to zlomí a pohodu z Evropské ligy přeneseme i do belgické ligy,“ říká Jakub. Podrobnosti v rozhovoru.

Jak velkou ti udělal radost první gól v dresu Genku?
Velikou. Jsem rád, že jsem se trefil a přispěl jsem k důležité výhře. Zvládli jsme další těžký zápas v Evropské lize. Tuhle soutěž bereme jako odměnu. Nemáme co ztratit a hraje se nám trošku líp než v lize.

Čím to je?
V belgické lize jsme v 80 procentech zápasů papírový favorit a soupeři proti nám hlavně brání. Pro mě to není nic nového, jsem na to zvyklý ze Sparty. I tak jsme schopni si vytvářet šance, jen nám chybí víc štěstí a někdy i lepší efektivita. Minulý zápas v Mouscronu se nám moc nepovedl, jen jsme remizovali. Věřím, že jsme se výhrou v Evropské lize dostali na koně a teď to potvrdíme v neděli výhrou v místním velkém derby proti St. Triuiden. Nesmíme věšet hlavy, nehrajeme špatně. V těch zápasech většinou dominujeme a věřím, že v tabulce půjdeme nahoru.

V Evropské lize po třech kolech vedete skupinu, tam je situace úplně jiná.
Po prohře na Rapidu Víděň jsme porazili Sassuolo a teď i Bilbao. Skupina je hodně vyrovnaná, pro nás bude klíčové domácí utkání s Rapidem, které potřebujeme vyhrát. Ale nikdo ještě nemá nic jisté, ani devět bodů nemusí stačit na postup.

Jak vedení klubu pohlíží na Evropskou ligu?
Nějaké přehnané postupové cíle na nás nekladou. Všichni to bereme tak, že jsou to spíš zápasy za odměnu, přijedou k nám velké týmy. A my si zatím úspěšně dokazujeme, že se můžeme měřit i s předními kluby z Itálie nebo Španělska. To nás těší. Ale všichni by si samozřejmě přáli víc bodů v lize, která je prioritou.

Osobně ale můžeš být spokojen. Hraješ v základní sestavě, teď jsi dal první gól.
Z toho všeho mám velkou radost. Moc si vážím toho, že tu můžu být, je to další posun v mé kariéře. Navíc jsem se dostal i do reprezentace. Gól je pěkný bonus. Za sezónu jsem většinou dával tak čtyři nebo pět, tak doufám, že ještě nějaké přijdou. Hlavně, aby pomohly týmu.

Jaká jste parta?
V tomhle směru je to srovnatelné se Spartou. Pořád jsou tu nějaké legrácky, hecování. Jsme hodně mladý tým, takže já tady paradoxně patřím mezi starší 🙂 Musím si často dávat pozor, abych nebyl terčem nějakých blbostí těch mladých 🙂

Jsi v kontaktu s bývalými spoluhráči?
Pořád, i s některými lidmi z realizačního týmu. Informací mám dost. Jsem rád, že kluci zvládli Evropskou ligu v Izraeli a teď jim přeju, aby porazili Plzeň.

S kým si nejčastěji voláš?
Asi s Láďou Krejčím a Jirkou Skalákem, kteří jsou taky sami v zahraničních klubech. S nimi komunikujeme každý den.

V Belgii už máš rodinu, stihli jste se zabydlet?
Všechno je v pohodě. Máme baráček kousek za Genkem a nic nám tu nechybí. Už za námi bylo i pár návštěv z Česka.